top of page
Vyhledat
Ivo Bábel

Rozdělení vín



Základní rozdělení tichých vín podle druhu a kvality:

1 kg cukrů ve 100 litrech moštu = 1° ČNM

(Český normalizovaný moštoměr)


Základní rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru:

Suché – do 4g / L

Polosuché – do 12g / L

Polosladké – do 45g / L

Sladké – nad 45g / L


Slámové víno, min. 27 ° ČNM

Hrozny sušené na slámových rohožích, rákosu nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru po dobu minimálně 3 měsíce. Odpařením části vody z bobulí se zkoncentrují extraktivní látky. Velmi sladká vína.


Ledové víno, min. 27 ° ČNM

Lisování zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně –7 ° C = koncentrovaný sladký mošt. Velmi sladká.


Výběr z cibéb, min. 32 ° ČNM

Hrozny obsahují zkoncentrovaný cukr a kyseliny. Část hroznů je napadena ušlechtilou hnilobou a mění je na cibéby (nesporulující Botryotinia fuckeliana – plíseň šedá).


Výběr z bobulí, min. 27 ° ČNM

Velmi plná, extraktivní polosladká či sladká vína.


Výběr z hroznů, min. 24 ° ČNM

Plné, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, často s vyšším obsahem zbytkového cukru.


Pozdní sběr, min. 21 ° ČNM

Extraktivnější, většinou suchá nebo polosuchá vína.


Kabinetní víno, min. 19 ° ČNM

Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína s dobrou kyselinou.


Jakostní víno s přívlastkem

Nesmí se zvyšovat cukernatost moštu. Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního.


Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřeny SZPI.


Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15 %, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí.


Víno originální certifikace – VOC, V.O.C., min. 15 ° ČNM

Odpovídá požadavkům jakostního vína, ale nepodléhá státnímu zatříďování SZPI. Vyrábí se pouze z odrůd typických pro danou oblast. Zatříďování provádí sdružení vinařů – producent musí být členem.


Jakostní víno známkové, min. 15 ° ČNM

Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.


Jakostní víno odrůdové, min. 15 ° ČNM

Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě. Vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.


Jakostní víno

Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti – výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. a cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 ° ČNM. Víno musí být zatříděno SZPI.


Zemské víno, min. 14 ° ČNM

Pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos max. 12 t/ha.Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.


(Stolní) víno, min. 11 ° ČNM.

Původ hroznů v kterékoliv zemi EU (odrůdy moštové, stolní, neregistrované).


Vinařský institut: Studijní materiály Základy sommeliérství.

Štítky:

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Commenting has been turned off.
bottom of page